Keresés ebben a blogban

2011. március 11., péntek

Curry-s joghurtos csirkemell, mazsolás rizzsel és szezámos kelkáposztával







A blogon már szerepel néhány étel, amit az öcsém készített el, aki egyébként szakács. A jövőben az írásai Winebeershoot nicknév alatt fognak futni. Az alábbi ételt volt szerencsém tegnapelőtt megkóstolni, és azt kell mondanom, hogy zseniális. A mazsolás rizs, és a szezámos kelkáposzta együtt maga az ízorgia, amit tökéletesen kiegészített a joghurtos csirkemell. Én mindig a húst tekintem főételnek, amit kiegészít a köret, de ebben az esetben a fő-fő étel a kelkáposzta volt, aminek az íze teljesen lenyűgözött.
Tehát a legújabb bejegyzés Winebeershoot tollából:

A joghurtos csirkemellel a kapcsolatom nem újkeletű és bizton állíthatom, nálam benne van a top 25-ös húsételekben. Ennek ellenére itthon ritkán veselkedek neki, nem is igazán tudom, miért. De most volt egy nagyobb eresztés házi joghurtom és pótoltam elmaradásomat. : )

Curry-s joghurtos csirke:
csirkemell filé   60 dkg
joghurt   3 dl
olaj   1 dl + a sütéshez
fokhagyma   3-4 gerezd 
1 db lime reszelt héja
curry, gyömbér, bors,

A joghurtot, olajat, zúzott fokhagymát, lime héját és a fűszereket összekeverem. A csirkemell filéket felszeletelem (3-4 érme/db), egy nehezebb serpenyővel fólia alatt épp csak egy kicsit megütögetem, hogy a rostokat meglazítsam, majd a joghurtba forgatom őket és állni hagyom legalább fél órát, de ha egy egész éjszakára benne csücsülnek, akkor még jobb. Serpenyőben, kevés olajon sütöm meg. Sózni csak akkor sózom, amikor már kérget kapott a hús.

Mazsolás rizs:
rizs   20 dkg
mazsola   80 g
vaj   50 g

A főtt vagy párolt rizst összekeverem egy kis vajon megfuttatott mazsolával.

Szezámmagos kelkáposzta:
kelkáposzta   1 nagy fej fele
hagyma   2 fej
méz   2-3 ek
1 db lime leve
szezámmag   2 ek
szójaszósz (ízlés szerint)
chili (ízlés szerint)
olaj

A szezámmagot szárazon megpirítom és félreteszem. A hagymát cikkekre vágom és egy kevés olajon elkezdem sütni. Miután egy kis színt kapott, hozzáadom a felkockázott káposztát, sózom és egy kicsit együtt pirítom őket, majd fedő alatt párolom. Amikor már majdnem teljesen kész, hozzáadom a lime levét, a mézet, a chilit, a szójaszószt és már fedő nélkül "összerottyantom". A szezámmagot a legvégén, tálalás előtt keverem
hozzá.








2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Hasonló ételt én is készítettem már egy Tóth Endre szakácskönyvből, tényleg nagyon finom, az currys joghurtos mézes pácban pácolodó pipi volt. Szezámmagos kelkáposztát viszont még nem ettem, jó ötlet! Köszi a tesódnak!

Csiperke írta...

Az egész nagyon finom volt, de a szezámos kel valami elképesztő volt.
Szeretném, ha az öcsém többször írna, mert nagyon jó ötletei vannak.